МедЕнціклопедія

«Не дієта, але спосіб життя», - так відгукуються про систему роздільного харчування її прихильники.

Систему роздільного харчування розробив американський лікар Герберт Шелтон - автор знаменитої книги «Правильні поєднання харчових продуктів». Шелтон посилався на дослідження російського фізіолога Івана Павлова.

Російський учений ще наприкінці XIX століття стверджував, що різні види їжі (м'ясо, хліб і молоко) перетравлюються в різних відділах шлунково-кишкового тракту і за допомогою зовсім різних травних ферментів. Специфічність травних соків, що виділяються на кожен окремий вид їжі, настільки різна за своїм характером, що Павлов називав їх «молочним соком», «хлібним соком» і «м'ясним соком».

Герберт Шелтон вважав, що звичайне харчування призводить до того, що не поєднувані між собою продукти нормально не засвоюються організмом. За Шелтону, умови, необхідні для перетравлення різних видів продуктів, розрізняються: для розщеплення білків потрібне кисле середовище, для вуглеводів - лужна. Якщо їжа одночасно містить велику кількість і білків, і вуглеводів, то природно, що щось з них засвоїться гірше. Наприклад, з'їдене на порожній шлунок яблуко покидає його вже через 15-20 хвилин. Якщо ж його з'їсти після м'яса, яблуко затримається в шлунку і викличе процес бродіння і гниття. В результаті обидва продукти надійдуть в нижні відділи травного тракту погано обробленими. Це призведе не тільки до відкладення жиру, а й до підвищеного навантаження на підшлункову залозу, а неперетравлені залишки їжі, накопичуючись в товстій кишці, можуть стати причиною цілого ряду захворювань.

Сучасний погляд на систему Шелтона

Система роздільного харчування Герберта Шелтона до цих пір дуже популярна в усьому світі, хоча багато його затвердження сучасною наукою спростовані. Наприклад, Шелтон був упевнений, що люди страждають від алергії, а не від незасвоєння їжі. Тобто по Шелтону, алергія - це не що інше, як білкове отруєння. Звичайно, вже давно доведено, що алергія - це імунне захворювання та з порядком прийому їжі це ніяк не пов'язано.

Сучасні дієтологи не сприймають всерйоз і ще один догмат Шелтона: для перетравлення вуглеводів і жирів необхідна лужне середовище, а для білків - кисла. Вже доведено, що насправді процес травлення набагато складніше, в ньому задіяні різні ферментні системи - слина, шлунковий і кишковий соки, жовч, секрет підшлункової залози. Відповідно, переварювання різних компонентів їжі розділене в травному тракті і в часі, і в просторі. Тобто в здоровому організмі переварювання різних видів їжі відбувається паралельно, вони не заважають один одному.

Знайшли помилку?!

Виділіть текст з помилкою та натисніть одночасно дві клавіші - Shift + Ентер, у вікні напишіть свій варіант виправлення помилки ...

Популярні статті

Психологічні та сексуальні проблеми при діабеті

Про те, що діабет - це захворювання, яке характеризується високим вмістом цукру в крові, знають майже всі. Як і про те, що лікуванням діабету займаються…

Остеоартроз: причини і лікування

З віком у багатьох з нас починаються проблеми з суглобами. Рухливість їх утруднюється, а рухи супроводжуються болями. Все це ознаки остеоартрозу, хронічного…

Жити з діабетом - можна!

Відомо, що цукровий діабет 2 типу небезпечний своїми ускладненнями. Саме по собі захворювання не викликає великого дискомфорту, проявляючись лише в порушенні…

Як оперують грижі

Лікування гриж завжди хірургічне. Ніяких способів лікування гриж без використання оперативних методик не існує, застосування різного виду бандажів здатне…

Цей «страшний» наркоз

Є така приказка: «У медицини уболівальників більше, ніж у спорту». Якщо розвинути тему, то найбільше в медицині «уболівальників» у анестезіології. Найсумніше,…