МедНовини

Популярне

Дослідники з університету Джонса Хопкінса і Єльського університету виявили зв'язок між нюховими рецепторами, зазвичай розташованими в носі, але, як виявилося, що вистилають стінки кровоносних судин по всьому тілу, кишкової мікробіотою і рівнем кров'яного тиску. Виявлений регуляторний механізм, головну роль в якому грають живуть у кишечнику бактерії, як вважають автори, може згодом допомогти по-новому поглянути на причини виникнення і лікування гіпертонії. Робота опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Як розповіла лідер групи, фізіолог зі Школи медицини університету Джонса Хопкінса Дженніфер Плужник (Jennifer Pluznick), присутність нюхового рецептора Olfr78 на стінках ниркової артерії і її дрібних відгалужень було зовсім випадково виявлено нею кілька років тому. Згодом її група знайшла Olfr78 на стінках дрібних кровоносних судин, які пронизують всі тканини тіла, включаючи серце, діафрагму, кісткову мускулатуру і шкіру.

Групі Плужник вдалося встановити, що Olfr78 виступає там в якості хеморецептора, який активується нерозгалужених коротко жирних кислот (НКЖК), що виробляються анаеробними бактеріями кишечника в процесі розкладання крохмалю і целюлози, що надходять з рослинною їжею. Потім НКЖК абсорбуються з кишечника в кровотік, де і взаємодіють з Olfr78.

Експерименти на мишах, у яких або відсутній, або був присутній ген Olfr78, показали, що надходять у кров НКЖК, зв'язуючись з однойменною рецептором, індукує підвищення кров'яного тиску. Однак цей механізм виявився нелінійним - в ньому, як з'ясувалося, задіяний ще один НКЖК-рецептор, розташований на стінках кровоносних судин, що називається Gpr41. Ефект від взаємодії НКЖК з цим рецептором протилежний ефекту від зв'язку з Olfr78, а також більш виражений.

Це пояснює, як відзначають автори, феномен пониження кров'яного тиску після їжі - надходження в кров великої обсягу НКЖК в нормі викликає пониження тиску за рахунок сукупного ефекту від взаємодій з обома рецепторами, врівноважує дію один одного з невеликою превалюванням Gpr41.

«Ми знаходимося тільки на початку шляху, визначивши ключових гравців і основні шляхи їх взаємодії, - вважає Плужник. - Без сумніву є ще багато інших учасників механізму. Ми поки не знаємо, в чому користь від зниження тиску після їжі і чому кишкові бактерії відіграють роль модераторів цього процесу. Але наша робота відкриває двері для дослідження взаємозв'язку між антибіотико-, пробіотикотерапія та іншими впливають на мікрофлору кишечника і викликають зміни рівня виробітку НКЖК факторами і рівнем кров'яного тиску ».