МедНовини

Популярне

Кожні сто міліграмів кофеїну в день, що надійшли в організм вагітної жінки з будь-яких джерел - кави, чаю, енергетичних напоїв, шоколаду, десертів і тістечок, що містять какао - більш ніж на 20 грамів знижують вагу плоду при народженні та на 5:00 збільшують тривалість вагітності. При цьому кожні сто міліграмів суворо "кавового" кофеїну подовжують термін гестації на 8:00.

Такі результати, повідомляє ScienceDaily, були отримані групою фахівців з Інституту суспільної охорони здоров'я Норвегії за підсумками тривав впродовж десяти років масштабного дослідження, покликаного оцінити вплив споживаного матір'ю кофеїну на плід. Робота буде опублікована он-лайн в журналі BMC Medicine.

Дослідження, проведене британськими ученими, показало, що ожиріння може викликати дефіцит вітаміну D в крові, проте підвищення цього вітамінного статусу прийомом харчових добавок від надмірної ваги не позбавляє, повідомляє Fox News.

Група епідеміолога Еліни Хіппонен (Elina Hypponen) з Університетського коледжу Лондона, маючи доступ до великої міжнародної бази даних, оцінила генетичні профілі більш ніж 42000 чоловік. Дослідників цікавили 12 відомих генетичних варіантів, пов'язаних з надмірною вагою. Носії цих варіантів більш схильні до ожиріння, ніж ті, у кого їх немає. Але ці ж люди виявилися більш схильні до зниженого рівня вітаміну D в крові. За даними авторів дослідження, представленого в PLoS Medicine, при збільшенні індексу маси тіла на 10 відсотків слід очікувати зниження рівня вітаміну D в крові на 4,2 відсотка.

Американські вчені виявили зв'язок підвищеного споживання кальцію із збільшенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ), повідомляє Medical News Today. Результати роботи, проведеної дослідниками під керівництвом Цянь Сяо (Qian Xiao) з Національного онкологічного інституту (National Cancer Institute, Бетесда, Меріленд), опубліковані в JAMA Internal Medicine.

Шведські вчені виявили зв'язок споживання вітаміну С в підвищеному дозуванні з дворазовим збільшенням ризику появи каменів у нирках, повідомляє Medical Xpress. Результати роботи дослідників з Каролінського інституту (Karolinska Institutet) опубліковані в JAMA Internal Medicine.

В якості основи для своєї роботи вчені взяли дані масштабного когортного дослідження Cohort of Swedish Men study, в якому взяли участь 23 355 чоловіків, які раніше не страждали від каменів у нирках (нефролітіазу). Спостереження за добровольцями тривало протягом 11 років.

Група японських учених дійшла висновку, що процес жування позитивно впливає на когнітивну функцію мозку, активуючи увагу, концентрацію, швидкість реакції і обробки інформації, а також покращуючи короткочасну пам'ять, повідомляє The Daily Mail. Робота опублікована в журналі Brain and Cognition.

Згідно з новими рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), дорослі люди повинні споживати менше двох грамів натрію (п'яти грамів солі), але не менше, а краще більше трьох з половиною грамів калію в день. Колишня норма споживання солі становила п'ять грамів в день рівно, а за нормами споживання калію рекомендації випущені вперше.

Що стосується дітей старше двох років, то норми для них, більш низькі, ніж для дорослих, повинні розраховуватися відповідно до їх віку та енергетичними потребами педиатрическими службами кожної країни, вказується в прес-релізі ВООЗ.

Вегетаріанська дієта на третину знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС) у її прихильників. До такого висновку прийшли експерти з Оксфордського університету, зробивши найбільш масштабне за весь час наукового спостереження в цій області дослідження. Результати їх роботи опубліковані в журналі American Journal of Clinical Nutrition.

Автори проаналізували дані про майже 45 тисячах жителів Англії і Шотландії (34 відсотки з них визначили себе, як вегетаріанців), з початку 1990-х років і до 2009 року брали участь у оксфордському дослідженні European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).

Швидкість схуднення і кількість скинутих кілограмів залежить не тільки від суми споживаних за день калорій, але також і від часу прийому їжі, особливо - обіду. До таких висновків дійшла міжнародна група вчених в ході масштабного дослідження, повідомляє EurekAlert!

Результати роботи групи дослідників з Бостона лікарні Brigham and Women's Hospital, іспанського Університету Мурсії (University of Murcia) і американського Університету Тафтса (Tufts University), будуть опубліковані в найближчому номері International Journal of Obesity.

У журналі Annals of Neurology опубліковані дані дослідження, яке припускає, що посилене споживання в їжу плодів, що містять пігменти-каротиноїди, особливо бета-каротин і лютеїн, може попередити або відстрочити розвиток бічного аміотрофічного склерозу, повідомляє Medical News Today.

У тому ж дослідженні показано, що раціон, багатий іншими каротиноїдами, ликопеном і бета-криптоксантин, а також вітаміном, С ризику бічного аміотрофічного склерозу не знижує.

Міністерство соціальних справ Естонії офіційно підтримало заборону на сигарети з ментолом, передбачений новою тютюнової директивою Європейської комісії, повідомляє ERR з посиланням на віце-канцлера відомства Іві Нормета.

За словами Нормета, що продаються в Естонії сигарети з ментолом користуються великою популярністю серед жінок і молоді. «З позиції здоров'я населення Естонії ми вважаємо важливим введення заборони на сигарети з ментолом», - зазначила віце-канцлер.