МедПортал

Популярне

Біль і важкість у животі після порції морозива, здуття після пари ложок сиру - ці симптоми часто свідчать про таке захворювання, як лактазна недостатність.

Непереносимістю молока страждають кілька мільйонів людей по всьому світу. Зрозуміло, не у всіх лактазна недостатність виражена однаково, хтось відчуває дискомфорт від склянки молока, а в когось може розвинутися блювання після шматочка сиру.

Лактазна недостатність призводить до того, що у людини знижується споживання їжі з вмістом лактози, до якої відноситься молоко і молокосодержащіх продуктів (сири, сир, кефір, ряжанка тощо). А це несприятливо позначається на здоров'ї, так як крім лактози до складу перерахованих вище продуктів входить безліч необхідних організму речовин. Так, коров'яче молоко містить близько 20 амінокислот, (при цьому багатьох незамінних амінокислот у молоці більше, ніж у м'ясному або рослинному білку), більше 20 вітамінів і 25 мінералів. Відомо, що молоко - це основне джерело кальцію - незамінного макроелементи, недолік якого веде до таких станів, як карієс, підвищена крихкість кісток, ламкість нігтів і волосся.

Причини недостатності лежать в зниженні активності лактази - ферменту відповідає за розщеплення лактози в кишечнику.

Непереносимість лактози буває двох видів:

первинна лактазна недостатність, яка обумовлена безпосередньо зниженням активності ферменту;
вторинна лактазна недостатність, розвивається через пошкодження клітин кишечника - ентероцитів - які виробляють лактазу, що призводить до зниження кількості ферменту. Це може бути пов'язано з інфекційними, запальними, аутоімунними процесами або бути наслідком якої-небудь харчової алергії (наприклад, на білок коров'ячого молока).


Якщо для лікування вторинної недостатності лактази, в більшості випадків достатньо вилікувати основне захворювання, яке її спричинило, то у випадку з первинною лактазною недостатністю все дещо складніше.

Причина первинної лактазной недостатності відноситься до генетики. Справа в тому, що ген, відповідальний за вироблення лактази, а значить і за засвоєння лактози з'явився в людській популяції порівняно недавно - близько 7000 років тому на території Північної Європи. З часом, він поширився в популяції, але до цих пір існують етнічні групи, де частота гена прагне до нуля або просто дуже низька, наприклад до них відносяться американські індійці, китайці, японці, жителі Південно-Східної Азії та інші.

У Росії частота лактазной недостатності становить, за різними оцінками від 10 до 75% популяції, (такий розкид обумовлений різними регіонами проживання і етнічною приналежністю).

Варто відзначити, що первинна лактазна недостатність буває декількох типів. Так, при вродженої лактазной недостатності фермент не виробляється у дитини з народження, що значно ускладнює підбір харчування для малюка. Даний вид лактазной недостатності зустрічається вкрай рідко. Лактазна недостатність у недоношених дітей, обумовлена тим, що фермент лактази досягає піку активності тільки до 37-40 тижня розвитку плоду.

Найбільш поширена первинна лактазна недостатність дорослого типу, що обумовлено зниженням активності лактази після закінчення періоду грудного вигодовування (проявляється у дорослих і у дітей після 3-5 років). Темпи зниження активності ферменту генетично зумовлені і зумовлені етнічною приналежністю.

На щастя, компанії-виробники молока і молокосодержащіх продуктів досить давно потурбувалися випуском продуктів для хворих лактазною недостатністю. Їх можна розділити на дві основні категорії - це продукти з низьким вмістом лактози або зовсім без неї. Подібні продукти харчування містять всі ті ж самі мінерали, амінокислоти та інші корисні речовини, як і звичайні, крім лактози. Так, магазинах широко представлені безлактозні суміші для грудних дітей, є безлактозний сир, а з 2008 року на російському ринку з'явилося і безлактозні молоко "Valio Zero Lactose". Компанія "Valio" виробляє його в Фінляндії за власною унікальною технологією, що є результатом досліджень, що тривали 10 років.

Для поліпшення засвоєння лактози в молочний продукт додають фермент лактази. В результаті чого молоко може придбати незвично солодкуватий смак. Справа в тому, що лактаза розщеплює молочний цукор (лактозу) на прості цукри глюкозу і галактозу, які солодше, ніж лактоза.

Результатом десятирічних досліджень стала запатентована і удостоєна нагород технологія мембранної фільтрації "Valio", яка дозволяє отримувати молоко із природним смаком, містить менше 0,01% лактози. На сьогоднішній день ця технологія досягла такого рівня, що за смаком безлактозную молоко "Valio Zero Lactose" повністю ідентично натуральному.